Schildklier

schildklier1
Hee! Vandaag heb ik een iets andere blogpost dan normaal. Ik wil namelijk iets vertellen over mijn schildklier. Een onderwerp waar ik het eigenlijk nog nooit over gehad heb op mijn blog, niet omdat ik me er voor schaam (want dat doe ik totaal niet) of omdat ik het er niet over wil hebben, maar omdat het niet iets is wat me de hele dag bezig houd. Aangezien ik er zelf niet zo veel van weet en ik best weleens de vraag krijg wat het nou precies is ben ik me er verder in gaan verdiepen. Het leek me misschien wel interessant om er een blogpost over te schrijven.

Allereerst mijn verhaal en hoe ik me voel:
Toen ik 7 jaar oud was, was ik best wel klein vergeleken met mijn klasgenootjes. Ik was wat voller, sloom, stil en ik huilde weinig. Rond mijn achtste verjaardag besloten mijn ouders om met me naar de dokter te gaan. En mijn achtste verjaardag bracht ik voor een groot deel door in het ziekenhuis, niet echt een feestplek. De doktoren die me hielpen waren allemaal erg verbaasd, ik was acht en had schildklierproblemen. Het bleek heel bijzonder te zijn. De jaren erna moest ik vaak bloedprikken om te kijken hoe het ermee ging en hoe mijn lichaam reageerde op de medicijnen die ik kreeg (en nog steeds krijg). Nog steeds kom ik 1 á 2 keer per jaar bij de dokter. En het gaat eigenlijk heel goed met me. Ik ben niet meer zo vol, sloom en stil als eerder. Integendeel, ik hoor vaak dat ik wel even mag stoppen met praten en springen (haha, weten jullie nog hoe ik in mijn vorige blogpost stond te springen voor een dichte deur?).
Toen ik ongeveer een halfjaar geleden bij de orthodontist in de wachtkamer zat, lag er een tijdschrift voor me op tafel. Opengeklapt op een bladzijde over de schildklier. Ik las hier dat schildklierproblemen vooral voorkomen bij vrouwen die net zwanger zijn geweest en bij vrouwen rond de 50/60 jaar. Pas op dit moment begreep ik waarom de mensen in het ziekenhuis zo verbaasd waren, ik was 7 en nog lang niet zwanger (geloof mij)! Nadat ik dat artikel had gelezen begon pas mijn nieuwsgierigheid naar wat ik eigenlijk had.
Oh, had ik trouwens al verteld dat mijn schildklier niet werkt? Lichtelijk belangrijk om te vermelden Nienke.

Maar wat is het nou eigenlijk? Voor ik deze blogpost schreef wist ik er zelf ook niet zoveel vanaf.
Wikipedia vertelde me het volgende:
De schildklier produceert schildklierhormonen uit jodium en tyrosine. Hieruit wordt thyroxine of T4, geproduceerd. Als een joodatoom met behulp van een dejodase in de periferie van T4 wordt afgehaald, ontstaat er T3 (tri-joodthyronine). T3 is actiever dan T4, maar komt in mindere mate voor. Beide hormonen beïnvloeden stofwisselingsprocessen. De aanmaak van T4 wordt geregeld door de hypothalamus en de hypofyse: TRH (TSH-releasing hormone) wordt afgescheiden door de hypothalamus. De hypofyse wordt door TRH gestimuleerd om thyreoïdstimulerend hormoon (TSH) af te geven. De schildklier wordt door TSH gestimuleerd om T4 te maken. De hypothalamus registreert tevens de concentratie T4 in het bloed. Hoe hoger deze concentratie, des te minder TRH de hypothalamus afscheidt. Hierdoor wordt er dus ook minder TSH en T4 afgescheiden.
Maar volgens mij snapt werkelijk niemand hier wat van. Ik zocht verder naar wat makkelijk leesbare informatie en vulde dit (waar nodig) aan  met dingen die ik al wist.
Met dit als resultaat:
Je (vlindervormige) schildklier zit aan de voorkant van je hals. Net boven dat kuiltje. De schildklier maakt hormonen aan, die zorgen er bijvoorbeeld voor dat je genoeg energie hebt, je groeit van het eten wat je eet (groei je hier niet van, word je dus dik) en dat je lichaam goed op temperatuur blijft. Je schildklier zorgt er dus ook voor dat je haar en alles groeit, zo heb ik een jaar lang zonder voortanden gelopen. Mijn melkvoortanden waren er net uit en toen stopte mijn schildklier ermee. Je schildklier kan te snel, te langzaam en helemaal niet werken. Mijn schildklier werkt helemaal niet meer en hier ga ik dan ook meer informatie over zoeken. Anders is er zooo veel te vertellen.
Waar kun je last van hebben als je schildklier niet of nauwelijks werkt:
– De stem wordt wat lager en krakeriger
– Vermoeidheid
– Kouwelijkheid
– Traagheid in denken en handelen
– Gewichtstoename
– Concentratiestoornissen
– Spierzwakte
– Doofheid
– Breekbare, broze nagels (apart, ik heb namelijk altijd al wel hele sterke nagels)
En verder nog heel veel andere dingen, maar dingen die eigenlijk niet heel interessant zijn. Dus die laat ik even zitten.
Zelf heb ik van wat van deze dingen last gehad. Maar nu ik mijn medicijnen heb, merk ik niks meer.
Wat doe je er tegen?
Je kunt er niet echt iets tegen doen, als je het hebt heb je het voor altijd.
Doordat mijn schildklier geen hormonen aan maakt, neem ik dagelijks (een half uur voor mijn ontbijt) een pilletje die bestaat uit een kleine dosis hormonen.
Deze moet ik de rest van mijn leven gebruiken, dus stel dat ik 90 jaar word: 90 – 7 (de zeven jaar waarin ik nog geen pilletje slikte) = 83
83 X 365 (een jaar telt 365 dagen, en dan tellen we schrikkeljaren even niet mee) = 30.295 pilletjes.
En dan hebben we de eerste paar jaren, waarin ik 2 pilletjes op een dag slikte, nog niet eens meegeteld. Omdat ik jong ben en jonge mensen natuurlijk nog groeien moet ik eens in de zoveel tijd naar de dokter om te kijken of ik de goede hoeveelheid hormonen binnenkrijg.
schildklier1
Al een hele boel duidelijkheid, maaaaar nog niet genoeg. Want op de foto hierboven zien we ook nog bijschildklieren, waar dienen die voor dan? Let’s gooooogle!
In je lichaam bevinden zich naast de schildklier vier bijschildkliertjes, dit zijn kleine kliertjes, nauwelijks groter dan een rijstkorrel. De bijschildklieren produceren bijschildklierhormoon.
Bij een overproductie van bijschildklierhormoon heeft de patiënt één of meerdere overactieve, vergrote, bijschildklieren die te veel PTH (schilklierhormoon) maken. Hierdoor wordt het gehalte van calcium in het bloed te hoog, en het fosfaatgehalte te laag. Deze afwijkingen in de stofwisseling van calcium en fosfaat kunnen overigens ook veroorzaakt worden door een teveel aan vitamine D gebruik. Door de overproductie van bijschildklierhormoon en de verhoogde calciumspiegel bestaat het risico van nierstenen en botafwijkingen.

Nog steeds en beetje onduidelijk, maar ik hoop dat jullie er toch iets van begrijpen.

Dan was dat denk ik het hele schildklier gedoe. Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen leren, -in de vakantie om 10 uur ’s avonds. Ik weet dat veel van jullie dit nog niet van me wisten, dus nu weten jullie het. Er is verder niks anders aan me of zo hoor! Sorry voor de biologieleraren onder ons, als ik het helemaal verkeerd heb uitgelegd, maar laten we hopen dat dat niet het geval is.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen aan mijn blogpost (ik wil graag nog meer weten!) kun je achterlaten in de reacties of stuur me op een andere manier een berichtje!

Liefs,
Nienke.

5 reacties op ‘Schildklier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.